top of page
bloem lines.png

NEEM CONTACT MET MIJ OP!

Uiteraard is het eerste contact kosteloos.

BEREIKBAARHEID

  • De praktijk is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

  • Er is voldoende parkeergelegenheid 

Sint Willebrordplein 4, 5014 BX Tilburg

+316 30333498

Thanks for submitting!

rond angst_Tekengebied 1.png

ANGST

Angst heb je nodig om te overleven maar problematische angst is geen leven.

Wat voel je bij beginnende paniek of angst? Wat gebeurt er in je lichaam? Dit zijn uitstekende vragen om mee naar de haptotherapeut te gaan. Aan de hand van lichamelijke ervaringen beginnen we, vanuit ons lichaam naar ons hoofd, de zoektocht naar balans. Je lichaam vertelt wat goed en slecht is, waar je veiligheid in kan vinden. Als je angst voelt in je lijf, verkramp je gemakkelijk, ervaar je geen souplesse, je kan gefocust zijn op je angst door bijvoorbeeld heel erg op te letten en aandacht te geven aan dat wat je angstig maakt, vaak zoekt je houvast buiten jezelf om door je omgeving te willen controleren. De kans is aanwezig dat je situaties gaat vermijden. Soms is dit geen probleem maar het kan je leven gaan beheersen. Wat we met de haptotherapie doen is je laten ervaren dat teruggaan naar je lijf je rust brengt. Dat laten we je aan den lijve voelen door aanraking en bevestiging.

Eerst voelen hoe het is als je rustig bent, hoe dat voelt in je lijf, hoe vrij en soepel het kan zijn in je lijf als het goed met je gaat. Als het wat spannender of enger wordt kan je gaan ervaren hoe je met je angst omgaat. Als je in het begin van je angst de signalen van je lijf gaat herkennen is het gemakkelijker om er wat aan te doen. Zo kan je gaan ervaren dat je invloed uit kan oefenen op deze gevoelens en nog vrij genoeg bent om uit je oude patroon te stappen. Je kan dit praktisch toepassen en bewust ervaren in je dagelijkse leven in makkelijke situaties zodat je dit eigen kan maken. Je leert zo steeds meer te vertrouwen op jezelf. In kleine stapjes kan je je weer vrijer gaan voelen in het aangaan van spannende situaties zodat je deze wat minder hoeft te gaan vermijden. Veiligheid staat voorop, je lichaam ervaren op een rustige manier, accepteren van gevoelens en stress, onderzoeken welke emoties er mee spelen zoals boosheid, verdriet en de mogelijke angst hiervoor. We gaan werken aan het uitdrukking geven aan je gevoelens en er is aandacht en uitleg over de werking van angst.

 

Er zijn redenen dat het niet aan te raden is om te starten met haptotherapie. Ik raad dit af wanneer je klachten in een acuut stadium van een ernstige psychiatrische stoornis ervaart en wanneer verslaving de hoofdklacht is. Bij ernstige problematiek is er ook een mede-behandelaar (bijvoorbeeld een psychiater of psycholoog) en in sommige situaties hanteren we zelfs een voorwaarde.

bottom of page